20 oktober 2023 Leestijd 2 min

Schildert oew eige ut Muzejum in

In het kader van het 22-jarig bestaan van het Nationaal Carnavalsmuseum / Oeteldonks Gemintemuzejum,  werd deze actie opgezet in samenwerking van Atelier VIVALO, in de persoon van Victor van Loon.

Tijdens de actie gedurende de Intocht van de Prins is het portret (rechts) van Prins Amadeiro ontstaan. Oeteldonkers langs de kant konden een klein schilderijtje beschilderen in aangegeven kleuren. Al die schilderijtjes, 225 in getal, vormden tezamen het portret.

Opdracht was om, aan de hand van een foto, het carnavalsportret van jezelf of een andere Oeteldonker te schilderen. Uit de indieners heeft een jury enige winnaars gekozen die die ten eeuwigen dage hun portret mogen hangen in het Nationaal Carnavalsmuseum / Oeteldonks Gemintemuzejum.

Tienduizenden Oeteldonkers hebben het initiatief genomen om erover na te denken om hieraan mee te doen. Maar, zoals dat vaak gaat, té lang getwijfeld, véél te lang. Het gevolg is dat deze ‘eigen voorselectie’ heeft geleid tot een 18 tal ferme Oeteldonkers die zich niet door twijfel hebben laten leiden maar de daad bij het woord gevoegd. Het blijkt ook nog eens de ‘fine fleur’ van de Oeteldonkers ‘pertreteurs’ te zijn geweest die zich heeft overgegeven aan de portretkunst.

Een uiterst deskundige zjurie in de personen van Annelies van Biesbergen (kunstenares), Rob Stolzenbach (Driek Pakaon), Ad van Litsenburg (oudste suppoost van het muzejum) en  Diederik de Graaf (kroegbaas café Bonte Palet) heeft zich gebogen over het resultaat. De week daarop was de publiekszjurie aan zet. In een negental echte Oeteldonkse kroegen hebben, per café, twee schilderijen gehangen. Het cafépubliek kon middels een formulier de kroegen langsgaan en stemmen uitbrengen.

Na alle inzendingen en jurering door deskundigen en kroeglopers hebben wij een viertal winnaars kunnen kiezen.  22 oktober, om 16.11u worden de winnaars bekend gemaakt en de prijzen uitgereikt door de voorzitter van Stichting ‘Nationaal Carnavalsmuseum’, Theo van Well.

 

 


Andere blogs

PERSBERICHT, 18 OKTOBER 2023
20 oktober 2023 Leestijd 3 min

PERSBERICHT, 18 OKTOBER 2023

De medewerkersgroep met het portret van Z.K.H. Preins Amadeiro XXVI na de Intocht van de…

Lees blog